Monday, October 12, 2009

Kas yra silko remelis?


Taip manes klause Jurga. Silko remelis naudojamas vienai is spausdinimo techniku. Si pavadinima jisai gavo seniai, kada buvo naudojamas tikras silkas remeliui aptraukti. Dabar naudojamas sintetinis audinys, bet pavadinimas isliko. Jo pagalba daromi spausdiniai. Galimi keli variantai jo panaudojimo. Pats paprasciausias yra naudojant ta pati trafareta, kuris yra pritvirtinamas prie remelio, tada remelis trafaretu zemyn dedamas ant audinio kuri norime marginti. I remeli saukstu deami dazai ir specialios menteles pagalba braukiama per visa remeli. Esme tokia, kad dazai per audini pereina tik neuzmaskuotose vietose t.y. per norima piesini ir taip gauname norima spauda. Skirtumas tarp trafareto ir remelio su trafaretu panaudojimo, tas, kad spaudas ant audinio gaunasi "svaresnis", iskilesnis, ir darbas vyksta sparciau.
Siaip tai nezinau ar cia imoanoma ka suprasti is to ka parasiau. Va kaip tik ruosiuosi spausdinti nauja partija ranksluostuku, tai pabandysiu nufotografuoti darbo eiga ir smulkiau aprasyti darbo technika.
O siaip su remeliu naudojamos keturios skirtingos technikos. Kaip jau minejau viena is ju ir pati parasciausia su trafaretu, taciau ji tinka tik nesudetingiems piesiniams, nes piesini su daug smulkiu detaliu, plonu liniju butu sudetinga spausdinti siuo metodu.
Kita, truputi sudetingesnes technikos metoda galeciau pavadinti Remelio padengimo metodas (screen filler method) jei kas zinot ar sugalvojot graziau ir prasmingiau lietuviu kalba skambanti pavadinima butinai parasykit :) busiu labai dekinga! Sio metodo pagalba jau galima daryti sudetingesnius spausdinius. Jo esme tokia, kad specialiu skysciu tiesiai ant remelio yra uzblokuojamas visas plotas, paliekant tik norima piesini.
Kitas panasus metodas yra toks kad pirmiausia norimas piesinys yra teptuku nupiesiams tiesiai ant remelio naudojant spec. skysti (drawing fluid) tada jam isdziuvus visas remelis padengiamas blokuojamuoju skysciu. Jam isdziuvus remelis purskiamas vandeniu ir tos vietos, kurios buvo padengtos piesimo skysciu nusiplauna ir lieka tuscios. Taip ant remelio lieka norimas piesinys, kuri galime spausdinti. Kaip tik siuo metodu as ir paruosiau savo remeli, kuris matomas nuotraukoje.
Na dar yra foto emulsinis metodas...
Bet gal kita karta. Manau ir taip viskas painiai skamba. Parasykit ar kas ka suprato?

2 comments:

Jurga said...

Ačiū už paaiškinimą :)

Rastu spaustuvele arba Handprinted by Sima said...

Prasom, malonu zinoti,kad yra zmoniu kuriems idomu tie patys dalykai:)